Choisissez votre langue:

Baktips

Hoe vermijd ik klonters in mijn pannenkoekenbeslag?

Om klonters te vermijden in jouw pannenkoekenbeslag, maak je een kuiltje in het midden van de bloem en klutst je daar de eieren in. Voeg vervolgens de melk toe terwijl je stevig klopt met een garde. Als er toch nog klonters verschijnen, haal je het beslag door een puntzeef.

Hoe vermijd ik dat zich een korst vormt op mijn banketbakkersroom?

Als jouw banketbakkersroom nog te vloeibaar is en je merkt dat er klonters ontstaan, giet je de room over in een lege fles. Schud de fles krachtig.

Als de klonters zijn verdwenen, giet je de inhoud van de fles terug in de pan en laat je de banketbakkersroom indikken op een laag vuur.

Hoe controleer ik of mijn taart klaar is?

Het is heel eenvoudig om te controleren of een taart gaar is. Steek een mes in het midden van de taart. Als het er droog weer uitkomt, is uw taart gaar. Als er nog restjes ongebakken deeg aan het mes hangen, is de taart nog niet lang genoeg gebakken.

Mag ik gelatine koken?

Je mag gelatine niet koken, anders komt er een onaangename smaak vrij

Een tip van onze patissier: Verwarm 100 ml vloeistof, maar zorg dat deze niet kookt. Los de gelatine van Imperial vervolgens op in de vloeistof. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en verwerk de vloeistof in uw bereiding. De gelatine van Imperial hoef je niet te laten weken! Bewaar het product op een droge, beschutte plaats in een goede afgesloten doos.

Hoe krijg ik mijn cake uit mijn vorm?

Haal de taart uit de oven en zet ze op het werkblad. Dek ze af met een schone theedoek en laat afkoelen. Leg dan de serveerschaal op de vorm en draai het geheel met een snelle beweging om. Jouw taart zal heel gemakkelijk uit de vorm komen.

Mijn banketbakkersroom is te dik! Hoe krijg ik het weer goed?

Om ietwat te dikke banketbakkersroom weer goed te krijgen, voeg je gewoon een beetje melk toe aan het mengsel, terwijl je flink klopt. Als de room de gewenste consistentie krijgt, kan je stoppen met kloppen.

Hoe lukt mijn confituur gegarandeerd?

Om te zorgen dat jouw confituur gegarandeerd lukt, voeg je tijdens het koken Pec toe. Pec is een geleermiddel op basis van natuurlijke vruchtenpectine. Je vindt de juiste dosering voor elke confituursoort in de rubriek Producten.

Mijn confituur is mislukt! Hoe krijg ik het weer goed?

Mislukte confituur of gelei, die al dan niet met geleerpoeder is klaargemaakt, kan je nog redden door er Pec van Imperial aan toe te voegen. Reken een zakje Pec voor 2,5 kg confituur of 1,7 kg gelei.

Warm eerst de confituur of gelei op.

Meng een zakje Pec met 1 dl water gedurende 30 seconden en breng het mengsel al roerend aan de kook.

Giet dit mengsel door de confituur of gelei en blijf roeren tot het geheel kookt.

Laat vervolgens nog even koken (2 minuten voor confituur, 1 minuut voor gelei).

Haal de pan van het vuur en blijf nog een paar minuten roeren.

Schuim af, vul de potjes en maak ze meteen dicht.

Hoe vermijd ik dat melk aan de pan gaat kleven tijdens het koken?

Om te vermijden dat melk aan de pan gaat kleven tijdens het opwarmen, vul je de pan eerst met water. Giet de pan weer leeg maar droog ze niet af, en kook dan pas de melk erin. Door de vochtigheid van de pan zal de melk niet blijven kleven.

Hoe smelt ik chocolade?

Om mooi gladde chocolade te krijgen, moet je deze niet op een te hoge temperatuur verwarmen. Verwarm de chocolade bij voorkeur in de microgolf of au bain-marie. Doe 3 eetlepels melk bij de chocolade en roer voorzichtig tot een glad mengsel. Let wel op dat je de chocolade niet te veel omroert, want dan kan hij hard worden.

Hoe krijg ik mooi glanzende chocolade?

Om mooi glanzende chocolade te krijgen, smelt u eerst ¾ van uw chocolade. Zodra die een temperatuur van 50° heeft, haalt u de pan van het vuur en voegt u de rest van de chocolade toe, tot de temperatuur gezakt is tot 27°. Zet de pan vervolgens terug op het vuur en houd het mengsel op een temperatuur van 30°. Deze methode is bedoeld om uw chocolade te tempereren, waardoor die een mooie glans krijgt.

Hoe stop ik het kookproces van karamel zodat deze de gewenste kleur behoudt?

Zet een kom met koud water klaar voordat u de suiker gaat smelten. Zodra uw karamel de gewenste kleur heeft, stopt u het kookproces door uw pan in de kom met water te zetten.

Hoe vermijd ik dat mijn karamel kristalliseert?

Om karamel te maken die niet kristalliseert, is het belangrijk dat u een zeer schone pan gebruikt. Roer de karamel tijdens het koken niet om, want dan kunnen zich kristallen vormen. Voeg vervolgens een paar druppels citroensap of glucose toe.

Hoe snijd ik een nagerecht zonder dat het ineen zakt?

Om een nagerecht te snijden zonder dat het ineenzakt, weekt u het mes van tevoren in warm water. Veeg het mes na elk stuk goed schoon.

Welke bakvorm hoort bij welke taart?

 • Een taartvorm met een gladde of geribbelde rand is geschikt voor alle soorten taarten. Neem voor 4 personen een vorm van 22 cm diameter, voor 6 personen een vorm van 26 cm diameter en voor 8 personen een vorm van 28 cm diameter.
 • Een cakevorm is doorgaans 25 x 10 cm groot, en heeft hoog opstaande randen. Geschikt voor het bakken van cake, quatre-quarts, marmercake, ...
 • Een manquévorm is 5 cm hoog en wisselend van diameter (24 cm, 26 cm). Is eerder geschikt voor bereidingen die uitzetten (biscuitdeeg, taarten, ...).
 • Een bakplaat is rechthoekig en heeft een opstaande rand van 1 cm. Handig voor het bakken van biscuitrol, zandkoekjes, ...
 • Een savarinvorm heeft de vorm van een tulband en is perfect geschikt voor het bakken van savarin, baba met rum en elk ander gebak dat om een originele presentatie vraagt (bijvoorbeeld taart geserveerd met de banketbakkersroom in het midden).
 • Een briochevorm heeft geribbelde, wijd uitlopende wanden. Wordt gebruikt voor het bakken van brioche en desserten.
 • Een charlottevorm heeft hoge randen en de vorm van een emmer, om het monteren en ontvormen van de charlotte te vergemakkelijken. Wordt ook gebruikt voor flan en pudding.
 • Een soufflévorm is rond en heeft een hoge, rechtopstaande geribbelde rand. Is meestal gemaakt van porselein of glas.
 • Een springvorm is altijd rond en van metaal, en heeft een hoog opstaande rand. Dankzij het vergrendelingssysteem kunt u de ring losmaken van de bodem, waardoor taarten gemakkelijker te ontvormen zijn. Wordt meestal gebruikt voor flan en cheesecake, fragiele nagerechten die lastig uit de vorm te halen zijn.
 • Ramequins of ovenschaaltjes zijn kleine individuele bakvormpjes. Ze zijn geribbeld of glad, van glas of porselein, en worden meestal gebruikt voor pudding, gestorte pudding en crème caramel.

Hoe kies ik de juiste taartvorm?

Het materiaal waarvan de taartvorm is gemaakt, is bepalend voor hoe uw deeg en taarten worden gebakken. Elk nagerecht vraagt immers een andere warmteverdeling.

 • Taartvormen van aluminium, de meest klassieke, zijn uitstekende warmtegeleiders en zijn geschikt voor alle soorten ovens. U moet ze wel goed invetten zodat uw taarten gemakkelijk uit de vorm komen.
 • Taartvormen met een antiaanbaklaag zijn ook geschikt voor alle soorten ovens. Met hun dikkere wanden verspreiden zij de warmte beter, en slaan ze die ook beter op. Uw nagerechten komen veel gemakkelijker uit de vorm, zelfs als u de vorm niet hebt ingevet.
 • Taartvormen van keramiek zijn ook perfect geschikt voor het bakken van taarten en gebak, maar ze hebben een langere baktijd nodig. Ze worden aanbevolen voor nagerechten met gerezen deeg, die langzamer moeten garen. Ze kunnen echter niet goed tegen bruuske temperatuurverschillen.
 • Taartvormen van glas zijn aan te bevelen voor biscuitdeeg of soufflés. Ze kunnen echter niet goed tegen bruuske temperatuurverschillen.
 • Flexibele taartvormen zijn ongetwijfeld het handigst in gebruik. Ze zijn bijzonder hittebestendig en geleiden de warmte uitstekend. U hoeft ze niet in te vetten voor het bakken, en het ontvormen van uw taarten wordt kinderspel. Let wel op dat u de vorm eerst op het ovenrooster zet en dan pas vult, want gevuld is de vorm moeilijk te verplaatsen.

Hoe voorkom ik dat gekonfijte of gedroogde vruchten in mijn gerechten naar de bodem zakken?

Om te vermijden dat gekonfijte of gedroogde vruchten naar de bodem van uw cake zakken: wentel ze van tevoren door een beetje zelfrijzend bakmeel van Imperial. Gebruik voor dit soort cake altijd een vrij dik beslag.