Appeltaart met gember

Appeltaart met gember

Taart en gebak

Bladerdeeg

  • 1

    Kneed alle ingrediënten, behalve de koude boter, kort tot een homogeen mengsel en vorm er een bal van.

    Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal ½ uur rusten in de koelkast. Leg de koude toerboter tussen 2 stukken plasticfolie en rol plat tot een vierkant van ongeveer 1 cm dikte.

    Verpak het stuk boter in plasticfolie en leg het tot gebruik in de koelkast.

  • 2

    Haal de toerboter uit de koelkast en verwijder de plasticfolie. Rol het taartdeeg uit en schik op de helft van de plak toerboter. Dek het deeg toe met de andere helft van de toerboter. Geef 1 toer van vier.

    Laat minimaal 15 minuten rusten. Herhaal. Geef één toer van drie. Laat 15 minuten rusten. Herhaal. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.

  • 3

    Rol het bladerdeeg uit tot 1,5 à 2 mm dikte en laat 15 minuten rusten. Leg voorzichtig in de taartvorm.

    Prik in en bak af op 180°C gedurende zo’n 35 minuten. Hef de taartbodem voorzichtig uit de vorm. Laat afkoelen op een rooster.

Vanillepudding Imperial

  • 1

    Neem ¼ van de melk en los er het puddingpoeder in op. Meng goed tot een gladde oplossing.

    Breng de rest van de melk aan de kook, samen met de (vanille)suiker.

    Voeg er het opgeloste puddingpoeder aan toe en laat nog 1 minuut op een zacht vuurtje en onder voortdurend roeren verder koken. Laat de pudding afkoelen.

Afwerking

  • 1

    Snijd de appels zo dun mogelijk met een mandoline. Snijd linten of halve maantjes, afhankelijk van de gewenste afwerking.

    Verwarm het water, de suiker, het citroensap op een zacht vuurtje. Voeg er de geraspte gember en de appelstukjes aan toe. Haal van het vuur en laat een 3-tal minuten pocheren. Vul een spuitzak met de pudding en vul de taartbodem tot aan de rand.

    Schik er de appelstukjes bovenop. Voor een grote roos schikt u halve maantjes in overlappende cirkels. Begin daarvoor aan de rand en werk naar binnen toe.

    Kiest u voor een taart met kleine, aparte roosjes? Werk dan met linten die u tot kleine roosjes rolt. Rol roosjes van verschillende groottes en schik ze naast elkaar bovenop de pudding. Zorg ervoor dat de roosjes dicht tegen elkaar gedrukt zijn.

    Bestrijk met neutrale gelei.

  • 2

    Bestrooi met wat bloemsuiker en schik een trosje rode bessen in het midden.

Ingrediënten

6 porties

Bladerdeeg

  • Bloem 250 g
  • (spuit)water ijskoud 140 ml
  • Boter op kamertemperatuur 50 g
  • Koude toerboter 200 g
  • Zout Snuifje

Vanillepudding Imperial

  • Melk 1 l
  • Poeder vanillepudding imperial 100 g
  • (vanille)suiker imperial 250 g

Afwerking

  • Appels zoals pink lady 5
  • Water 200 g
  • Suiker 50 g
  • Citroensap 2 el
  • Verse gember, geraspt 3 cm
  • Neutrale gelei 40 g
  • Bloemsuiker
  • Rode bessen