Bladerdeeg

Bladerdeeg

  • 1

    Leg de boter tussen 2 stukken plasticfolie en rol uit tot een lange rechthoek die je later in het deeg kan incorporeren. Plaats in de koelkast.

  • 2

    Bereid een basisdeeg. Stort de bloem uit in een kom en maak er een kuiltje in. Voeg het zout toe en dan langzaamaan het water. Meng voorzichtig tot een elastisch deeg en maak er een bol van. Snijd bovenaan een kruisvorm in het deeg. Verpak in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

  • 3

    Bestuif het werkblad na 30 minuten met wat bloem en leg er de deegbal op. Druk een klein beetje plat met je hand en rol dan uit zodat er een echte kruisvorm ontstaat. Haal de boter uit de koelkast en leg in het midden van het kruis. Vouw één van de deegstukken naar het midden en rol uit met een deegrol. Doe hetzelfde met de andere kant: rol uit en herhaal met de 2 laatste deegflappen.

  • 4

    Nu begint het toeren. Rol het volledige deegstuk uit tot een mooie rechthoek die 3 keer zo lang als breed is. Vouw de rechthoek in drie. Plooi eerst 1/3de aan de rechterkant naar binnen en vouw daar het overgebleven 1/3de van de linkerkant over. Zorg ervoor dat de boter niet uit het deeg komt. Rol opnieuw uit tot een lange rechthoek en herhaal de vorige stappen. Verpak in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast. Geef het deeg daarna opnieuw 2 toeren op dezelfde manier als in de vorige fase. Laat weer 1 uur rusten. Geef nogmaals 2 toeren en laat weer 1 uur rusten.

  • 5

    Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit op 2 mm. Snijd de gewenste vormpjes uit, zoals rechthoekjes, driehoeken, hartjes enz. Zorg ervoor dat je een veelvoud van 3 hebt. Voor 8 stuks dus 24 rechthoekjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de vormpjes op. Prik ze in en strooi er een fijn laagje suiker bovenop. Laat minstens 1 uur rusten in de koelkast.

  • 6

    Verwarm de oven voor op 190°C. Laat ongeveer 20 minuten bakken of tot het deeg mooi goudbruin is. Laat afkoelen.

Ingrediënten

porties
  • Bloem 250 g
  • Boter 180 g
  • Zout 1 tl
  • Spuitwater 125 g
  • Suiker