2 Jozefien Ryckx Studio Goestjes Imperial Kletskoppen wide ingr
30 minuten

Brugse Kletskoppen

Patisserie & koekjes | Streekproduct

Bereiding

  • 1 Doe het bakmeel in een grote mengkom en voeg de droge ingrediënten toe. Meng goed.
  • 2 Verdeel de boter in kleine stukjes, voeg bij de rest en meng met een klopper. Voeg nu ook het water toe. Kneed met je handen tot een mooi egaal, ietwat kleverig deeg. De amandelschilfers zullen wat breken maar dat is de bedoeling. Laat een 4-tal uur rusten en opstijven in de koelkast.
  • 3 Leg de oven aan op 180° en bedek een bakplaat met bakpapier. Rol bolletjes deeg van ongeveer 1 cm en verdeel ze over de bakplaat. Druk ze een klein beetje plat.
  • 4 Let op, doordat de koekjes smelten tijdens het bakken gaan ze ver uitlopen dus verdeel de deegbolletjes ver genoeg van elkaar op de bakplaat. Leg er daarom best niet maar dan 12 op een bakplaat.
  • 5 Bak de koekjes zo’n 8 minuten in je oven. Eens je bubbels ziet verschijnen zijn de koekjes zo goed als klaar. Haal uit de oven en laat even afkoelen op je bakplaat. Als ze gehard zijn kan je ze van je bakplaat halen en zijn ze klaar om op te eten!

Brugse kletskoppen

Kletskoppen zijn flinterdunne harde, krokante koekjes gemaakt van bruine suiker en amandelschaafsel. In Brugge worden ze al meer dan een eeuw gebakken. De heerlijke koekjes danken hun naam vooral aan hoe ze eruitzien vlak nadat ze uit de oven komen, want dan blinken ze net zo hard als opgeblonken kaalkopen.

Ingrediënten

6 personen

Voor een 30-tal Brugse kletskoppen

  • Imperial bakmeel 125 g
  • Bruine suiker 250 g
  • Amandelschilfers 60 g
  • Boter op kamertemperatuur 70 g
  • Water 50 ml