Een kerstboom om op te eten

Speciale gelegenheden

Oké, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de boom zélf gaat opeten. Maar wel wat erin hangt. Met andere woorden: waarom zou je eens geen eetbare kerstboomversiering uit de oven toveren? Met enkele uitsteekvormpjes haal je de mooiste kerststerren, kerstbomen, huisjes en kerstmannetjes uit je deeg. Origineel, leuk om te doen met de kids én vooral: zóóóho-ho-ho lekker!

Doe je mee?

Stap 1: koekjes bakken

Van de volgende recepten bak je in geen tijd héérlijk knapperige kerstkoekjes.

  • Krokante koekjes: Supermakkelijk om te maken en héérlijk met een laagje citroen- of sinaasappelglazuur. Tip: honing, ahornstroop of kokosbloesemsuiker zijn ideaal als alternatieve zoetstof.
  • Anijskoekjes: Onweerstaanbaar zijn ze: deze lichte, crunchy koekjes met een anijssmaakje. Maak er kransjes van en hang ze met een lintje in (of aan)
    je boom. Geen fan van anijs? Vervang die dan door kaneel of gember.
  • Speculaaskoekjes: Deze winterse, kruidige koekjes mogen niet in je boom ontbreken. Maak er bijvoorbeeld kleine huisjes van en ‘teken’ de omtrekken met een lijntje glazuur.
  • Chocoladekoekjes: Wie is er géén fan van chocoladekoekjes? Maak er zeker genoeg van, want voor je het weet is je boom leeggeplunderd door elfjes met hongerige buikjes.

Stap 2: koekjes perforeren

Koekjes met een gaatje hang je straks makkelijk op in je kerstboom, met een lintje of aan een haakje. Hoe je die gaatjes maakt? Simpel. Er zijn verschillende manieren:

  • Kies een uitsteekvormpje dat al een gaatje heeft in het midden.
  • Maak vóór het bakken met een rietje of met de punt van een spuitzak een gaatje in de koekjes.
  • Laat de koekjes 10 minuten bakken. Maak dan met een satéprikker een gaatje bovenaan in de koekjes voor een lint of een touwtje. Bak ze dan verder tot ze klaar zijn.

Stap 3: koekjes uitsteken

Daarvoor heb je uitsteekvormpjes nodig. Je vindt ze in winkels waar je kookgerief koopt of online.

Voor het kerstthema heb je de keuze uit boompjes, sterren, kerstmutsen, sokken, huisjes, stafjes, …

Hoe haal je nu zoveel mogelijk figuurtjes uit je deeg?

  • Steek 15 vormpjes uit het deeg en leg ze op een vel bakpapier.
  • Rol het overgebleven deeg uit en steek nog eens 15 vormpjes uit.

Stap 4: koekjes versieren

Een gele kerstster met glazuur, een kerstboom met chocolade naalden, … Het leukste van kerstkoekjes bakken is ze versieren. Met wat glazuur, hagelslag, sprinkles, poedersuiker en fantasie maak je de mooiste creaties.

Met glazuur

Koekjes met glazuur zijn de max om te versieren. Bijvoorbeeld met (gekleurde) hagelslag of sprinkles. En met een druppeltje voedselkleurstof geef je je glazuur een vrolijk kleurtje.

Met poedersuiker (= bloemsuiker)

Meng wat bloemsuiker met vanillesuiker en een snuifje kaneel.

Bestuif de nog warme koekjes ermee. Lekker!

Met extra toppings

Zolang ze eetbaar zijn, kan je vanalles gebruiken om je versiering af te werken:

  • (gekleurde) hagelslag of sprinkles
  • Smarties
  • Stukjes chocolade
  • noten (gehakt of heel) noten
  • eetbare decoratiestiften
  • geconfijt fruit

Stap 5: koekjes ophangen

Haal nu een mooi touwtje of lintje door de koekjes, leg er een knoopje in en klaar! Je kan ook haakjes voor kerstballen gebruiken.

En wat zijn jouw favoriete kerstkoekjes?