Een Sinterklaas van speculaas

Speciale gelegenheden

Waarom brengt de sint speculaas?

De traditie van ‘het schoentje zetten’ bestaat al sinds de 15de eeuw. Arme kinderen plaatsten toen elk één schoen in de kerk. Die werden dan door de rijken gevuld met lekkers. Op 6 december (de sterfdag van Sint-Nicolaas van Myra) kregen de kinderen hun schoen terug. Vaak met peper- en kruidnoten. Het recept ontstond zo’n 300 jaar geleden, nadat zeelieden kruiden meebrachten uit het Verre Oosten. Het was een heerlijke mix van nieuwe smaken zoals peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagel. De bekende speculaaskruiden dus!

Van diezelfde kruiden werden ook speculaaspoppen gemaakt. Rond sinterklaas gaven verliefde jongens zo’n pop aan het meisje van hun dromen. Nam ze de pop aan? Dan was het koekenbak en werden ze een koppeltje.

Het verschil tussen speculaas en speculoos

Speculaas en speculoos zijn 2 verschillende koekjes. In tegenstelling tot speculoos bevat speculaas altijd speculaaskruiden. Speculaas wordt vooral in Nederland gemaakt én bij ons in Hasselt.

Een bijzonder streekproduct: Hasseltse speculaas

Hasseltse speculaas is geen gewone speculaas. De koek is dikker, malser van textuur en smaakt ook wat zachter. De koek werd voor het eerst gebakken begin 19de eeuw als voedzaam tussendoortje voor de soldaten die op veldtocht gingen. De speculaas vindt zijn oorsprong bij likeurstokers van Hasselt. Zij hadden een teveel aan suiker. Van die deels verbrande suikers (melasse) maakten ze potsuiker. Bakkers en banketbakkers voegden daar bloem en vet aan toe. Later, in tijden van welvaart, werd het deeg verrijkt met ‘goede’ boter, amandelen, eieren, melk en honing.

Ook zin gekregen om zelf speculaas te bakken voor sinterklaas?

Probeer alvast deze speculaaskoekjes en deze Hasseltse speculaas.

En jij, wat vind jij het lekkerst? Speculoos, speculaas of Hasseltse speculaas?

Producten in deze blog