Geen kerst zonder kerststronk

Speciale gelegenheden

Ben jij ook fan van een kerststronk of ‘bûche de Noël’? Kerst is ondenkbaar zonder dit heerlijke traditionele dessert. Toch niet in Franstalige landen met een christelijke geschiedenis, zoals Canada, Frankrijk, Libanon en België.


De basis is een génoise of biscuit. Die wordt gebakken in een ondiepe Zwitserse rolpan. Daarna mag je dit zalige gebak glazuren, oprollen en versieren. De vulling bestaat meestal uit een smeuïge crème au beurre van chocolade. En de stronk wordt versierd met poedersuiker, takjes, bessen en schuimpjes. Helemaal zoals jij het wil. Lekker strak of gezellig druk. Zolang je kerststronk er uitziet als een houtblok voor in de open haard ben je goed bezig.

Vanwaar dat boomstammetje?

De kerststronk stamt af van de Winterzonnewende. Volgens de voorchristelijke traditie koos de vader van de familie elk jaar een boomstronk uit. Die werd thuis feestelijk in de haard gegooid. Het was de bedoeling dat die stronk zo lang mogelijk bleef branden. Want dat zou geluk brengen in het jaar ná de Winterzonnewende. Sommige families zegenden de stronk. Met wijn of met gezouten water. Anderen bewaarden de assen als geluksbrenger.

Zin om deze kerst ook een zelfgebakken bûche de Noël te serveren?