Geen Pasen zonder paaskoekjes

Speciale gelegenheden

Eieren horen traditioneel bij Pasen

Ze staan wereldwijd voor vruchtbaarheid en wedergeboorte. En ze spelen al eeuwen de hoofdrol in tal van lentevieringen. Zo vieren de Perzen in Iran traditiegetrouw het begin van de lente én van het nieuwe jaar met geverfde eieren. De Germanen offerden lang geleden al eieren op hun akkers in de hoop op een vruchtbare oogst. En zelfs in het oude China werden er gekleurde hardgekookte eieren gegeten om de lente te verwelkomen.

Wist je dat ook de allereerste chocolade paaseieren uitgeblazen kippeneieren waren? Deze Franse traditie dateert al van de 18de eeuw. Toen was chocolade nog een echt luxeproduct, voorbehouden aan de Franse aristrocratie.

En jij? Ga jij ook paaseitjes versieren?

Dan moet je de eieren dus eerst uitblazen. Hoe je dat doet? Eitje! Eens je het door hebt, is het kinderspel. Probeer maar.

  • Prik boven- en onderaan een gaatje in het ei. Start met de spitse kant.
  • Maak de gaatjes voorzichtig groter, tot je bovenaan een blaasgaatje hebt en onderaan een iets groter gaatje.
  • Prik voorzichtig het eigeel en het membraan stuk.
  • Blaas de inhoud uit in een kom.
  • Spoel de eierschelpen schoon met wat water en azijn.

Wat gaan we nu met de inhoud van al die uitgeblazen eitjes maken?

Paashaaskoekjes!

Je vindt het recept hier

  • De vrolijke gezichtjes maak je met wat chocoladeglazuur
  • Doe het chocoladeglazuur in een spuitzak en teken er oogjes, een neus en een mond op. Je kan hier ook een dun penseel of een satéprikker voor gebruiken.

Dubbel zo lekker: gevulde paas(haas)koekjes

  • Bak de koekjes volgens het recept hierboven.
  • Maak een vulling met pure chocolade (300 g), room (185 ml) en wat kaneel.
  • Laat de chocolade smelten, en roer er de room en de kaneel door.
  • Laat afkoelen en zet 30 minuten in de ijskast tot een smeerbare chocopasta.
  • Bestrijk de helft van de koekjes met de pasta en leg er een 2de koekje bovenop.
  • Versier de koekjes met glazuur.

Smakelijk!