Nostalgie én traditie: pudding in visvorm

Pudding maken

Web visvorm

Pudding in een vorm. Het heeft wat en het oogt superfeestelijk. Maar wat is de link tussen pudding en vis? Wij zochten het voor je uit.

Je kent ze wel. Die ouderwetse puddingvormen in koper, metaal, wit aardewerk of terracotta. Misschien heb je er wel één van de bomma gekregen. Of vond je ze in een brocantezaak. Er zijn echt prachtexemplaren bij. En vaak zijn ze in de vorm van een vis. In sommige families is het vandaag nog altijd een traditie om pudding in een visvorm te serveren. En dat heeft zo zijn redenen.

Vroeger was er geen handige gelatine of agaragar om gerechten snel te laten opstijven. Maar er was wél al pudding of podding. Om die de gewenste stevigheid te geven, werd er vaak vislijm gebruikt.

Voedsel werd trouwens in elke denkbare vorm opgediend. In de vasten, als er geen vis of vlees was, maakten inventieve mama’s allerlei gerechten na. Pudding in de vorm van een vis. Of een konijn van marsepein. Zo staat in de uitgave van 1581 van Ein Neu Kochbuch: ‘De aanblik van het voedsel moest vergoeden, wat de tong moest ontberen.’ De visvorm als compensatie voor de échte vis dus.

En jij? Maak jij wel eens pudding in visvorm?