1 Antwerpse handjes jozefien ryckx studio goestjes imperial closeingr
1 Antwerpse handjes jozefien ryckx studio goestjes imperial closeingr

Bereiding

  • 1 Verdeel de boter in kleine stukjes en meng met de vanillesuiker en de kristalsuiker. Meng er het ei door en voeg geleidelijk en al mengend het bakmeel toe. Meng tot een glad deeg.
  • 2 Maak een bal van het deeg en laat minstens 3 u rusten en opstijven in de koelkast.
  • 3 Verwarm de oven voor op 180°.
  • 4 Bedek een bakplaat met bakpapier en leg een bakpapier op je werkblad. Besprenkel je deegrol met wat bakmeel en rol het deeg op je werkblad uit tot ongeveer 0,5 cm. Steek de koekjes met je koekjesvorm uit en leg ze voorzichtig op de bakplaat. Besprenkel met amandelschilfers.
  • 5 Bak ongeveer 12 minuten tot de koekjes goudbruin zijn. Laat ze even afkoelen op een rekje alvorens op te eten.

Antwerpse handjes

De Antwerpse handjes zijn koekjes op basis van bloem, boter, suiker en geschaafde amandelen. Hun unieke vorm hebben ze te danken aan de Antwerpse banketbakker Jos Hakker die in 1934 een wedstrijd won en zo zijn stad een culinaire specialiteit schonk. De handjesvorm verwijst naar de mythe van Brabo die de strijd aanging met een reus. Brabo kon hem doden, hakte zijn hand af en wierp deze in de Schelde. Zo werd de hand het symbool van de stad Antwerpen.

Terug naar overzicht