10 Jozefien Ryckx Studio Goestjes Imperial baulus close ingr
10 Jozefien Ryckx Studio Goestjes Imperial baulus close ingr

Bereiding

  • 1

    Doe de rozijnen in een kommetje en zet ze onder water zodat ze zacht worden. Laat minstens 30 minuten weken.

  • 2

    Warm de melk op tot ze lauw is en los er de gist in op. Verdeel de boter in kleine stukjes.

  • 3

    Zeef het bakmeel op je werkblad en maak een putje in het midden. Giet er geleidelijk aan het gistmengsel in en meng intussen beetje bij beetje.

  • 4

    Voeg nu ook de suiker, het zout, ei en de 35 g boter toe en kneed tot een egaal, elastisch deeg.

  • 5

    Rol het deeg in een bal en bedek met een verse theedoek. Laat 30 minuten rijzen op een warme plek.

  • 6

    Verwarm de oven voor op 200°. Bedek een bakplaat met bakpapier. Giet de rozijnen af en laat even uitlekken. Smelt het klontje boter.

  • 7

    Kneed het deeg nogmaals 5 minuten en meng er nu ook 2/3de van de rozijntjes door. Bestuif je werkblad met wat bakmeel en rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik.

  • 8

    Bestrijk het deeg met de gesmolten boter. Strooi er de rest van de rozijnen over en rol op in de lengte. Snijd voorzichtig in plakken van ongeveer 3 cm dikte.

  • 9

    Schik de spiralen op een bakplaat en laat nog 10 minuten staan alvorens ze 15 minuten in de oven te bakken.

  • 10

    Laat afkoelen op een rooster. Serveer eventueel met wat verse hoeveboter.

Baulus

Van de traditionele baulus zijn er heel wat verschillende versies bekend. Baulussen zijn opgerolde gebakjes met rozijnen erin. Ze worden warm opgediend bij het ontbijt of de koffie en zijn extra lekker als je ze besmeert met en laagje boerenboter. Ze komen origineel uit de provincie Henegouwen, maar je vindt ze ook in heel wat andere streken in de lage landen.

Delen op:
Terug naar overzicht