7 Jozefien Ryckx Studio Goestjes Imperial cougnous close ingr
7 Jozefien Ryckx Studio Goestjes Imperial cougnous close ingr

Bereiding

  • 1 Warm de melk op tot ze lauw is en los er de gist in op.
  • 2 Doe het bakmeel in een grote mengkom. Maak een putje in het midden en giet hierin de gistmelk. Voeg ook de eidooier toe. Strooi de suiker rondom op de bloem en meng alles geleidelijk aan.
  • 3 Verdeel de boter in kleine stukjes, voeg toe en meng rustig tot een stevig, egaal en elastisch deeg.
  • 4 Dek het deeg af met een verse theedoek en laat 1 u rijzen op kamertemperatuur.
  • 5 Bedek je bakplaat met bakpapier. Verwarm je oven voor op 200 °C.
  • 6 De cougnous bestaan uit een grotere bol en 2 kleinere, samen vormen ze een soort van figuurtje. Met deze deeghoeveelheid kan je ongeveer 4 cougnous maken. Verdeel het deeg dus in 8 kleinere deegbollen en 4 grotere. Leg op de bakplaat en boetseer de figuurtjes.
  • 7 Werk de figuurtjes af met de parelsuiker. Klop het ei los en bestrijk de figuren met het ei.
  • 8 Bak de cougnous zo’n 25 minuten in de oven. Lekker met wat hoeveboter!

Cougnous

Cougnous zijn traditionele brioche-achtige broodjes in de vorm van een ingebakerd baby’tje dat doet denken aan kindje Jezus. Ze worden dan ook vooral rond kerstmis in en rond Charleroi gebakken en gegeten. Cougnous maak je met een deeg op basis van melk en eieren. Ze werden naar alle waarschijnlijkheid al in de 9de eeuw gebakken. De huidige vorm die kregen ze rond de 16de eeuw.

Terug naar overzicht