4 Jozefien Ryckx Studio Goestjes Imperial hasseltse speculaas close ingr min
4 Jozefien Ryckx Studio Goestjes Imperial hasseltse speculaas close ingr min

Bereiding

  • 1 Verwarm je oven op 200°. Neem een brownieschaal en vet deze in. Leg een velletje bakpapier op de bodem.
  • 2 Verdeel de boter in kleine stukjes. Doe de suiker in een kom en meng er de boter door. Voeg het ei toe en meng. Doe er nu het bakmeel, de speculaaskruiden en de nootmuskaat bij en meng tot je een stevig en egaal deeg krijgt.
  • 3 Verdeel het deeg over je brownieschaal en bak 20 minuten in de oven. Laat even afkoelen in de vorm en snijd vervolgens in stukken.
  • 4 Hasseltse speculaas is zachtere, dikkere speculaas dan we gewend zijn. In plaats van in een vorm te bakken en dan te versnijden kan je het deeg ook in dikke worstjes verdelen op een bakplaat en zo bakken tot koekjes.

Hasseltse speculaas

Zeg niet zomaar speculaas tegen Hasseltse speculaas! Deze Limburgse specialiteit smaakt dan wel een beetje naar wat wij klassiek als speculaas kennen, toch is het compleet iets anders. Hasseltse speculaas is dikker, eerder mals van textuur en smaakt ook wat zachter. De koek werd voor het eerst gebakken begin 19de eeuw als voedzaam en lekker tussendoortje voor de soldaten die op veldtocht gingen.

Terug naar overzicht