Bereiding
-
1
Klop de boter luchtig met de blonde en de vanillesuiker, gebruik hiervoor een handmixer of een keukenrobot. Voeg de eieren één voor één toe, en mix tussendoor nog even door. Voeg het vanille extract en het zout toe en mix nog een laatste keer door.
-
2
Zeef de zelfrijzende bloem en voeg voorzichtig toe aan het beslag, spatel voorzichtig door (gebruik hiervoor bijvoorbeeld een pannenlikker).
-
3
Wikkel het deeg, van zodra het één geheel vormt, in plastic folie en laat een uur rusten in de koelkast.
Bakken
-
1
Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
-
2
Vorm balletjes (ongeveer 16 à 20), verdeel ze over de bakplaat en druk lichtjes plat. Laat een beetje plaats tussen alle koekjes, deze lopen nog een beetje uit in de oven.
-
3
Bak de koekjes gaar in 12 à 15 minuten, tot de randjes goudbruin zijn.
-
4
Haal de koekjes uit de oven en maak onmiddellijk een putje in het midden van de koekjes, hier komen straks de chocoladebolletjes in te liggen. Gebruik hiervoor je duim of een lepeltje.
-
5
Laat ze heel even op de bakplaat liggen en leg ze hierna op een taartrooster om helemaal af te koelen.
Afwerking
-
1
Smelt de chocolade au bain-marie en doe in een spuitzak. Is de chocolade te vloeibaar? Laat deze dan wat afkoelen (zo wordt de chocolade iets dikker).
-
2
Spuit met de spuitzak spinnenpootjes op de koekjes en leg in het midden van de koekjes een chocoladebolletje. Is de chocolade te lopend? Laat een beetje afkoelen zodat hij lichtjes hard wordt.
-
3
Spuit op de onderkant van de suikeroogjes een klein beetje chocolade en plak deze per twee op de chocoladebolletjes (zo geef je de spinnen oogjes).
Tips
-
1
Heb je geen spuitzak? Gebruik dan een plastic diepvrieszakje waar je één puntje afknipt.
-
2
Maak het jezelf nog gemakkelijker en gebruik de Dr. Oetker Stiften met chocoladesmaak.