Mattentaart
Mattentaart

Voor het bladerdeeg

  • 1

    Kneed alle ingrediënten voor het bladerdeeg kort met jouw handen tot een samenhangend geheel en vorm een bal. Verpak het deeg in wat plasticfolie en laat 15 minuten rusten in de koelkast.

  • 2

    Neem de toerboter, leg tussen twee vellen plastic folie en rol het stuk boter met een deegrol plat tot een vierkant van 1 cm dik. Verpak opnieuw in plasticfolie en leg in de koelkast.

  • 3

    Bestuif het werkblad met bloem en druk de bal deeg plat met jouw handen en rol er vier punten aan. Plaats de boter in het midden van het deeg en vouw de punten over de boter heen. Druk het deeg plat en laat 10 minuten rusten.

  • 4

    Rol vervolgens het deeg in de lengte uit en vouw in drie zodat er laagjes ontstaan. Laat het deeg 30 min rusten. Herhaal deze werkmethode nog 3 keer. Het bladerdeeg is nu klaar voor gebruik.

Voor de vulling

  • 1

    Verwarm de oven op 220 graden.

  • 2

    Verwarm de volle melk in een kookpot. Voeg vervolgens de karnemelk toe aan de warme melk onder constant roeren. Schrik niet, de melk zal beginnen schiften.

  • 3

    Maak een neteldoek nat en wring uit. Leg de neteldoek over een zeef en schep de geschifte delen (dit noemt stremsel of matten) in de neteldoek. Schenk de rest van het water door de zeef. Enkel wat in de zeef overblijft gaan we gebruiken.

  • 4

    Neem een kom, plaats de zeef met de neteldoek hierover en plaats gedurende 12 uur in de koelkast. De matten zijn zeer stevig geworden. Maak de matten los met een vork tot een korrelige massa.

  • 5

    Voeg 1 volledig ei toe en meng goed. Voeg vervolgens 2 eierdooiers toe en meng opnieuw.

  • 6

    Voeg de griessuiker en vanillearome toe aan het mengsel en meng onder elkaar.

  • 7

    Klop de 2 eiwitten op tot een schuimige massa. Spatel vervolgens de opgeklopte eiwitten onder de matten.

Voor de mattentaarten

  • 1

    Rol het bladerdeeg uit en snijd in 8 vierkantjes uit het deeg.

  • 2

    Beboter 4 bakvormen (circa 12cm diameter) en leg telkens een lapje bladerdeeg in de bakvorm. Verdeel het mattenmengsel over de bakvormen.

  • 3

    Klop het overgebleven ei los en bestrijk de deegranden hiermee. Leg de resterende bladerdeegplakjes op de taartjes, druk de randen goed aan en snijd het overtollige deeg weg. Bestrijk tot slot met het losgeklopt ei.

  • 4

    Bak gedurende 25 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat rusten op een rooster.

Delen op:
Terug naar overzicht

Producten van Imperial