8 Jozefien Ryckx Studio Goestjes Imperial lukken close ingr min
8 Jozefien Ryckx Studio Goestjes Imperial lukken close ingr min

Bereiding

  • 1 Smelt de boter op een zacht vuur en laat afkoelen.
  • 2 Doe de lichtbruine suiker samen met de kristalsuiker in een kom en meng. Voeg de eieren toe en roer. Doe er nu ook de gesmolten boter en de cognac bij.
  • 3 Zeef het bakmeel en doe bij de rest van het beslag.
  • 4 Kneed alles tot een mooi egaal en stevig deeg. Bedek de kom met vershoudfolie en laat het deeg een nacht rusten in de koelkast.
  • 5 Voor het bakken van de lukken gebruik je best een wafelplaat voor dunne galettewafels. Verhit je wafelijzer op de warmste stand en leg telkens een grote theelepel van het beslag aan elke kant van je wafelijzer.
  • 6 Pas op, de wafeltjes zijn heel snel klaar dus hou de tijd goed in de gaten. Na 2 à 2,5 minuten zijn de lukken normaal al goudbruin en dus klaar. Haal ze van het wafelijzer en laat afkoelen en harden op een rooster.

West-Vlaamse Lukken

Lukken zijn harde wafeltjes op basis van bloem, suiker en heel wat boter. Gezien de vele weilanden met grazende koeien in de Westhoek was er aan boter geen gebrek. Men bakte traditiegetrouw rond nieuwjaar deze boterwafels om ze aan vrienden en familie uit te delen. Ze dienden als geluksbrenger voor het nieuwe jaar. Zo kregen ze ook hun naam: lukken of nieuwjaarswafels.

Terug naar overzicht