9 Jozefien Ryckx Studio Goestjes Imperial splitwafels close ingr
9 Jozefien Ryckx Studio Goestjes Imperial splitwafels close ingr

Bereiding van het deeg

  • 1 Begin met het deeg. Verwarm de melk tot ze lauw is en los er de gist in op. Meng goed en laat een kwartiertje afkoelen en rusten. Verdeel de boter in stukjes.
  • 2 Doe het bakmeel, de suiker, het zout en de boter samen in een mengkom en roer. Voeg het gistmengsel toe en kneed tot je een homogene bol deeg krijgt.
  • 3 Dek af met een verse theedoek en laat 2u rijzen op een warme plek.

Bereiding van de vulling

  • 1 Maak intussen de vulling.
  • 2 Doe de melk in een steelpannetje en voeg het gezeefde bakmeel toe. Klop met een garde tot er geen klontertjes meer zijn en zet op een zacht vuur.
  • 3 Breng zachtjes al roerend aan de kook en zet het vuur lager eens het mengsel kookt. Laat het mengsel zo ongeveer 5 minuten al roerend indikken. Het is de bedoeling dat als je er een houten prikker insteekt, deze rechtop kan blijven staan.
  • 4 Doe het mengsel in een kom en laat afkoelen.
  • 5 Doe de boter samen met de poedersuiker in een kom en klop tot je een luchtige massa krijgt. Voeg 1 theelepel vanille-extract toe en meng tot alles goed is opgenomen.
  • 6 Voeg nu het afgekoelde bloemmengsel bij de boter en meng goed gedurende minstens 5 minuten.
  • 7 Zet de botercrème minstens 30 minuten in de koelkast.

Bakken en serveren van de spitwafels

  • 1 Voor het bakken van de splitwafels gebruik je best een wafelplaat voor dunne galettewafels. Vet je wafelijzer wat in met arachideolie en warm het op.
  • 2 Leg aan elke zijde van je wafelijzer centraal een deegballetje, ongeveer de hoeveelheid van 1 eetlepel. Doe het ijzer dicht en bak de wafels zo’n 3 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • 3 Laat een halve minuut afkoelen zodat je ze kan vastnemen en snijd ze dan als ze nog warm zijn met een broodmes in de lengte open. De wafels lijken vrij dun maar het gaat verassend vlot om ze zo open te snijden.
  • 4 Beleg de wafels rijkelijk met de afgekoelde botercrème en doe weer dicht. Druk wat aan en laat afkoelen. Bewaar deze splitwafels best in de koelkast, zo smelt de botercrème zeker niet.

West-Vlaamse splitwafels

Splitwafels zijn zachte wafels die traditioneel met gist gemaakt worden waardoor ze tijdens het bakken wat opblazen. Hierdoor kan je ze makkelijk in de lengte in twee snijden. De splitwafels worden dan vervolgens besmeerd met vullingen op basis van boter. Dit kan vanilleboterroom zijn, maar er zijn ook varianten met kirsch bekend. Splitwafels vind je niet alleen in West-Vlaanderen, ook in Frans-Vlaanderen wordt er duchtig van gesmuld. Daar zijn ze bekend als gaufres fourrées.

Delen op:
Terug naar overzicht