15 tips voor geslaagde huisgemaakte confituur
- Kies rijpe en sappige vruchten en snijd ze fijn;
- Gebruik kristal- of griessuiker;
- Weeg de gereinigde vruchten (voor gelei het sap) en de suiker correct af;
- Neem liefst kleine confituurpotjes. In grote potten stijft de confituur minder goed;
- Was de confituurpotjes en deksels vlak voor gebruik met heet water en droog ze goed af;
- Gebruik steeds een grote kookpot, omdat veel vruchten schuimen en tijdens het koken sterk omhoog komen;
- Gebruik voor gelei nooit een mixer voor het uitpersen;
- Kook steeds in een open kookpot;
- Gebruik steeds een flink hoog vuur;
- De kooktijd gaat in vanaf het ogenblik dat het mengsel blijft doorkoken (ook als je roert);
- De recepten zijn berekend voor 1 zakje Pec. Als je de hoeveelheden wil verdubbelen, dan moet je ook de Pec, de suiker en de kooktijd verdubbelen;
- Toch is het beter de aangegeven hoeveelheden niet te overschrijden en liever tweemaal achter elkaar te koken. Hoe groter de massa, hoe moeilijker de confituur (of gelei) “pakt”;
- Zet de potjes op een natte doek, dit voorkomt breken;
- Vul de potjes tot aan de rand, dit voorkomt gisting;
- Bewaar de confituur op een droge , koele plaats.
Delen op: