Hoe bak ik de perfecte koekjes?

Zin om overheerlijke koekjes te bakken als een pro? Met deze weetjes hebben ze een mooiere vorm, zijn ze krokanter, langer houdbaar én extra smakelijk. Perfect dus! Ben je er klaar voor?

Gebruik ingrediënten op kamertemperatuur

zo mengen eieren en boter makkelijker. Is je boter nog te koud? Dan kan je ze altijd raspen. Let wel: voor mooi gevormde koekjes mag je boter ook weer niet té zacht zijn, want dan loopt het deeg uit.

Klop je boter en suiker niet langer dan een minuut

En zet je mixer niet hoger dan de mediumstand. Anders komen er luchtbelletjes tussen de vetcellen: daardoor drogen je koekjes snel uit.

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

  • Als je baking soda of natriumbicarbonaat gebruikt, moet je er altijd een zuur of een zuurhoudend ingrediënt (citroen, yoghurt, azijn, cacao, …) aan toevoegen. Dat creëert gasbelletjes die het deeg doen rijzen en koekjes luchtig maken. Baking soda reageert instant op het zuur: daarom voeg je het pas op het laatst toe, net voor je baksel in de oven gaat.
  • Bij bakpoeder zit het toegevoegde droog zuur al in het zakje. Omdat het zuur minder geconcentreerd is, rijzen je koekjes trager en barsten ze niet open.

Goed om te weten

Je kan baking soda in een recept probleemloos vervangen door bakpoeder, maar niet andersom. Anders mislukken je koekjes.

Koel je deeg 30 minuten (of langer) voor gebruik

  • Waarom? Als je boter te warm is of smelt, lopen je koekjes uit in de oven. Door je deeg te laten afkoelen, zijn de gluten ook beter ‘uitgerust’. Het resultaat? Krokante koekjes in plaats van taaie.
  • Bij koekjes met 2 soorten deeg voorzie je best 3 uur rusttijd in de koelkast, verpakt in plasticfolie.
  • Wil je next level gaan voor de allerbeste textuur? Laat je deeg dan zeker een dag rusten.
  • Je kan ongebakken koekjes die al uitgestoken zijn ook een half uur in de ijskast, of een kwartiertje in de diepvries koelen voordat je ze bakt.

Egale koekjes: zo fiks je dat!

Koekjes die allemaal even groot en dik zijn? Met een ijsschep maak je ze zonder moeite allemaal even groot. Zo riskeer je geen verbrande stukjes of koekjes die eerder klaar zijn dan andere.

Gebruik je uitsteekvormpjes? Bestrooi ze dan met wat bloem

Zo blijft het deeg er niet aanplakken. En is het resultaat véél mooier.

Bakpapier of siliconen matjes: een must!

Je koekjes behouden hun vorm, je moet geen vetstof gebruiken, je koekjes branden minder snel aan én je hebt achteraf minder schoonmaakwerk. Win-win dus! Wil je niet dat je deeg aan je werkvlak blijft plakken? Rol het dan uit tussen 2 (voorgesneden) vellen bakpapier.

Draai je bakplaat halverwege de baktijd om

De voorkant bakt altijd iets anders dan de achterkant. Als je de plaats tussendoor even omdraait, garen je koekjes gelijk.

Haal je koekjes op tijd (of zelfs íets vroeger) uit de oven

Ze garen immers nog even na op de bakplaat.

SOS verbrande randjes

Zijn je koekjes onderaan toch wat verbrand? Met een fijne rasp kan je de verbrande randjes er voorzichtig afhalen.

Zo blijven versieringen wél goed zitten

Om te vermijden dat de versiering op je koekjes niet goed hecht en wegglijdt, is het een goed idee om er eerst met een vochtig kwastje over te gaan, en dán de versiering aan te brengen.

En last but not least: bewaar zelfgebakken, krokante koekjes in luchtdichte dozen met wat zacht brood. Zo blijven ze lekker knapperig!

Delen op: