Hoe kies ik de juiste taartvorm?

Web taart ontvormen

De kleren maken de man. En de bakvorm maakt de taart. Welke vorm gebruik je best en waarom?

Het materiaal van je vorm is belangrijk. Dat bepaalt hoe je deeg (en dus ook je taart) gebakken wordt. Wist je dat elk soort gebak een andere warmteverdeling nodig heeft?

  • Aluminum: deze klassieker is geschikt voor elke oven. Vet wel goed in voor gebruik.
  • Met anti-aanbaklaag: de dikkere wanden verspreiden en behouden de warmte beter. Zo komt je gebak makkelijker uit de vorm. Zelfs zónder in te vetten!
  • Keramiek: ideaal voor taart en gebak. Het heeft wél een langere baktijd nodig. Aanrader voor desserts met gerezen deeg (= langere gaartijd). Let op met plotse temperatuurverschillen.
  • Glas: aanbevolen voor biscuitdeeg of soufflés. Ook hier: opgepast met plotse temperatuurverschillen.
  • Siliconen: puur gemak. Zéér hittebestendige en perfecte warmtegeleiders. Invetten? Hoeft niet! Je taart loskrijgen is een piece of cake. Tip: zet de vorm al op het ovenrooster vóór het vullen. Anders kan je ‘m moeilijk verplaatsen.