Hoe maak ik fondant om taart of cake mee te versieren?

Met fondant versier je de bovenkant van een taart of cake. Of je steekt er figuurtjes uit. Je rolt de zijdezachte suikermassa uit met een deegroller tot de gewenste dikte. Lekker zoet én mooi!


Klassiek: fondant natuur

Dit heb je nodig:

1 eiwit / 500 g bloemsuiker (gezeefd) / 2 eetlepels vloeibare glucose / kleurstof (optioneel) / 1 tl amandelextract (optioneel)

  • Mix het eiwit met de glucose en het amandelextract.
  • Voeg lepel per lepel de suiker toe.
  • Kneed de fondant verder met de hand tot een smeuïge bol. ! Voeg eventueel wat kleurstof toe: gebruik handschoenen.

Hipster: fondant van marshmallows (of spekjes)

Dit heb je nodig:

ongesuikerde marshmallows (of spekjes) / 500 g bloemsuiker (gezeefd) / kleurstof (optioneel)

  • Doe de marshmallows in een kom en besprenkel ze met wat water. Meng goed.
  • Zet 20 seconden in de microgolfoven. Check of de marshmallows gesmolten zijn. En zet eventueel nog iets langer in de microgolfoven. Blijven checken!
  • Alles gesmolten? Roer het mengsel met een stevige lepel tot een gladde massa.
  • Voeg lepel per lepel de bloemsuiker toe. ! Voeg eventueel wat kleurstof toe: gebruik handschoenen.
  • Kneed de fondant verder met de hand tot een smeuïge massa die niet meer plakt. Scheurt de fondant? Dan is hij waarschijnlijk niet nat genoeg. Doe er dan telkens een halve eetlepel water bij en kneed verder (een kleine 10 minuten in totaal) tot je de fondant kan uitrekken zonder scheurtjes.
  • Wikkel de bol fondant in plasticfolie, of gebruik ‘m meteen.

Bewaartip
Wikkel de fondant in vershoudfolie of doe ‘m in een luchtdichte zak, ín een luchtdichte doos. Zet je die op een donkere, koele plaats? Dan kan je de fondant lang bewaren (> 6 maanden). Proef altijd eerst een stukje: is de fondant te droog? Gebruik ‘m dan niet meer.