Hoe weet ik of mijn koekjes klaar zijn?

Op het zicht

Check de randen

Koekjes gemaakt van lichter deeg veranderen van kleur tijdens het bakken.

Haal de koekjes uit de oven als de randjes goudbruin zijn. Wacht niet tot ze donkerbruin kleuren: dan zijn ze aangebrand.

Check op scheurtjes

Bak je koekjes met weinig bloem? Als de bovenkant en de randjes ‘scheuren’ en ze een doffe kleur hebben, zijn ze gaar.

Op de textuur

Check de randen

Druk zachtjes met een vingers (verbrand je niet! J) of een spatel. Blijft de rand stevig? Dan zijn de koekjes klaar. Anders hebben ze nog even nodig.

Check de onderkant

Draai een koekje voorzichtig om met een spatel: is de onderkant goudkleurig en stevig?

Haal ze maar uit de oven dan. Deze check werkt goed bij lichtgekleurde koekjes zoals zandkoekjes.

Check de binnenkant

Een satéprikker of een tandenstoker (gebruik geen metaal) is ideaal om de gaarheid van donkere plaatkoekjes na te gaan. Blijft er geen deeg aan plakken? Dan zijn de koekjes gaar.

Op het recept

Check de aanbevelingen

Elk type koekje heeft een andere bakmethode. Het recept goed lezen vóór je eraan begint, is aan te raden. Hou ook rekening met eventuele aanpassingen aan het recept. Gebruik je andere ingrediënten? Die kunnen een impact hebben op de baktijd of temperatuur.

Check je timer

Stel je keukenwekker of smartphone in op de aangegeven baktijd min 10 minuten. Zo kan je op tijd even kijken en vermijd je verbrande koekjes. Is de baktijd voorbij, maar zijn je koekjes nog niet oké? Laat ze verder bakken en check ze elke minuut.